torstai 5. toukokuuta 2011

Kevätpuketti - vårbukett

Yksi suurimmista syistä siihen, että puutarhassani on kukkia, on se, että voin kerätä niitä sisälle maljakkoon. Se on vain niin ihanaa, poimia pieni puketti siitä mitä milloinkin on saatavilla; narsisseja, tulppaaneja, pioneja, ruusuja, astereita, auringonkukkia, kehäkukkia........Siksipä olinkin niin ihastuksissani, kun totesin kukkaiskauden jälleen alkaneeksi.


Nuo siniset kukkaset ovat kevään ensimmäisiä kukkijoita, jos jollakin on nimi tiedossa, kertokaa ihmeessä! Mininarsissit ovat eräs jonain alkutalvena sisällä kukkinut sipulinippu, jonka sain pysymään sen verran hengissä, että istutin sen keväällä maahan. Ja tänä keväänä maasta putkahtivat nämä iloiset keltaiset, vartta niillä tosin on vain kymmenisen senttiä, ilmeisesti kasvupaikka ei ole maailman paras..Harmittaa kun en yleensä saa noita sipuleita pidettyä hyvänä ulosistuttamiseen asti, ovat yleensä ihan kuivia tai mädäntyneitä sitten kun voisi maahan laittaa. Ja meillä kun ei ole kellaria eikä muuta hyvää viileää paikkaa missä olisi joutilasta tilaa. Muuten olen ihan innoissani, kun onnistun kierrättämään kukkasipulit niin että kukkivat ulkonakin! Se on kunnon ekoilua mielestäni!

Ateljeen nurkasta löysin paikan, johon olen kasannut amppeleita joissa itävät tuoksuherneet, sellaiset joita en ole ennen nähnyt. Kasvavat amppelissa sellaiseksi pörröiseksi palloksi joka on täynnä kukkia. Onneksi tuli säästettyä viime vuonna yksivuotisien amppelikukkien muoviamppelit, sai valmiiksi laitettua siemenet niihin. Tuoksuherne on muuten yksi ehdottomista suosikeistani, se tuoksuu niin ihanasti. Toinen on kreikanleukoija, tunnen melkein tuoksun jo nenässäni, lämpimässä kesäillassa..

Vaan hups, takaisin todellisuuteen - eilen oli ulkona +5 astetta...suunta on kuitenkin oikea, ja koivuissa on jo suuret hiirenkorvat. Ja linssiluteitakin on jo liikkeellä..


En viktig anledning till att jag har blommor i min trädgård är att jag vill kunna ta in små buketter och sätta i vas. Det är bara så härligt, att ta in några narcisser, tulpaner, pioner, rosor, solrosor, astrar, ringblommor, gladioler, ja vilka som nu finns tillgängliga.

Jag är jättedålig på blomnamn på svenska, i vissa fall också på finska..:) De blå i den silvriga gräddskålen är de allra första som blommar i min trädgård, om någon vet vad de heter så berätta! De små gula var en sådan där kruka som jag köpte någon vår för att ha inomhus, sedan lyckades jag hålla lökarna i så gott skick att jag kunde plantera ut dem senare på våren. Och nu blommar de första gången! Korta är de, med en längd på ca 10 cm, men jag är så glad för dem! Det är så härlig recycling när man får krukblommor att fortsätta blomma ute i trädgården! 

Annars brukar jag inte lyckas med det, att flytta ut blomlökarna. De brukar torka eller multna ihjäl innan det är dags att gräva ner dem ute..vi har inte heller riktigt någon bra plats att förvara dom på, sådär lagom svalt, som en källare eller något.

Hittade dock en liten hörna i ateljén dit jag släpade en uppsättning plastamplar med planterade luktärtsfrön i. Det är en sort som jag inte har sett förut, växer just i ampel och bildar liksom en boll med blommor. Oj vad det skall dofta gott på terrassen med luktärtsamplarna hängade här och var..mmm..Till min stora förvåning grodde fröna ganska snabbt, det fanns många gröna "kutryggar" som blivit synliga..hurraa!!!

Luktärten är en utav mina absoluta favoriter i trädgården, just för den goda doftens skull. En annan är lövkojan, jag kan riktigt känna doften i den ljumma sommarkvällen..

Men nu tillbaka till verkligheten - igår hade vi +5 grader. Ändå går det i rätt riktning, björkarna har redan stora musöron..Och även linslusen är på framfart..

2 kommenttia:

  1. Suunta oikea, mutta niin kovin hidas on kulku...kesää kohti..:)

    VastaaPoista
  2. Enpä tiedä noiden sinisten kukkien nimeä. Vaan älä huoli, nää mininarsissit jäävät varreltaan lyhyiksi maassa kasvaessaan. Minulla on metritolkulla mininarsissia täydessä kukassa ja isotkin narsissit avanneet kukkansa. Kyllä kevät on ihanaa aikaa kun saa seurata ulkona kasvun etenemistä.

    VastaaPoista