lauantai 19. marraskuuta 2011

Talviunen aika - Dags för vintersömnen

Sain tänään vihdoin aikaiseksi laittaa terassin talvikuntoon, on ollut suoranaista moukan tuuria ettei kaikki ole peittynyt lumen ja jään alle. Näköjään minulle käy ulkona samoin kuin sisällä siivotessa, eli homma leviää ja laajenee kuin pullataikina. Alun perin piti tosiaan vaan tyhjentää terassin kukkaruukut, mutta sen lisäksi saimme kolme pussia kukkisipuleita maahan tyttären kanssa, sitä ennen piti puhdistaa niille paikka. Samalla tietenkin huomasin kaikenkarvaisia rontteja, jotka joutivat kompostiin. Kesäiset gladioluksen varret vihersivät kauniisti, mietin tovin että jätänkö ne maahan. Tuntui niin pahalta vetää ne ylös, kun varren päässä nökötti nättiä kukkasipuleita. En ole oikein päässyt selville, voiko noista uusista sipuleista tulla ensi vuonna uusia gladioluksia, onko teillä jotain kokemusta asiasta? Joskus on vahingossa jäänyt joku varsi maahan ja siitä on kyllä noussut uusi varsi, mutta kukkaa ei ole tullut ja varsikin on ollut aika kitulias. Niinpä siis päädyin kiskomaan kaikki noin 40 vartta maasta..samalla muistelin ihanaa kesäistä loistoa..


Nämä ovat mielestäni niin ihania kukkia, eksoottisia ja upeita niin puutarhassa kuin maljakossakin. Ensi vuonna laitan ehdottomasti niitä taas koko puutarhan täyteen! Kuva on iso, anteeksi vaan, mutta sitä on niin mukava katsella, ehkä teistäkin. Sitä paitsi nyt tarvitaan erikoisannos väriä ja kesää, kun on niin pimeä päivä.

Minulla on tapana laittaa toukokuussa ostetut ruukkuruusut syksyllä maahan, monet niistä kukkivatkin kiitollisina vuodesta toiseen kukkapenkissä. Tänään kannoin yhtä ruukkuruusua kolme kertaa kompostiin, mutta en lopulta hennonnut heittää sitä pois. Nielin laiskuuden ja kaivoin sille kuopan, ressukka oli vieläkin reippaan vihreä ja kukki hiljattain ihanasti, jo toista kertaa samana kesänä. Kyllähän se ansaitsee vielä mahdollisuuden!


Kukkasipuleiden istuttaminen tuntui toivorikkaalta - on niin hyvä ajatella jo seuraavaa kevättä, jolloin raskas ja pimeä talvi on taas takanapäin.

Purkit ja purnukat ovat suojassa ja puutarha ja terassi siisti. Nyt ei haittaa vaikka sitä lunta jo tulisikin, kuten säätiedotuksessa  uhkailtiin..Mutta nyt - mukavaa viikonlopun jatkoa, pitäkää rakkaistanne hyvää huolta!

Idag fick jag äntligen gjort något som jag har flyttat och flyttat på..var ute hela dagen och tömde krukor och pottor som har stått på terassen, planterade tre påsar med blomsterlökar tillsammans med dottern och krafsade ihop diverse fd blommor som ståtade i blomstergården. Som vanligt blev det hela både vitt och brett som det brukar, när jag börjar med något, så nu är jag ganska färdig..

Drog upp alla ca 40 gladioler som jag planterade i våras. De hade ännu så gröna och fina blad, blev lite tveksam om jag skulle ha lämnat dem kvar. Har ni någon erfarenhet om det blir nya gladioler av de fina lökarna som sitter längst ner? De ser ju faktiskt bra ut, men när jag någon gång har lämnat någon kvar, har det bara blivit några ynka små blad och inga blommor av dessa..Kanske man borde ta loss dem och torka eller något..om det är någon som vet, berätta!!

Krukrosor som jag köpt i maj brukar jag plantera i trädgården på hösten. Idag bar jag omkring på en liten kruka och tre gånger tänkte jag slänga den i komposten, men till slut kunde jag inte, den var så grön och fin och blommade två gånger under sommaren, den senare alldeles nyligen. Svalde latheten och grävde en grop åt den, visst skall den få en chans nästa sommar att återigen blomstra! 

Det var något oerhört trösterikt i att plantera iris- och tulpanlökar. Det ger liksom en säkerhet att det kommer en ny vår snart och att den svåra och mörka vintern då är över. 

Allt är städat och klart, det gör inget om det börjar snöa, som de har lovat. Men nu, ha ett skönt veckoslut och ta väl hand om alla nära och kära!

ps. bilderna var väldigt stora idag, för jag kände att vi alla behöver en STÖRRE dos med färger och sommar i denna mörka tid..:)

1 kommentti:

  1. Ihanat nuo kuvat kukkasista.

    Tuhon sipulihommaan en osaa varmasti vastata, mutta jotenkin luulen, joskus kuulleeni, että keväällä voit pistää uudestaan mahaan...☺

    Pakkasta on jo viimeyönä meilläkin ollut,

    Mukavaa sunnuntaita sinulle!

    VastaaPoista